Rondane sommeren 2021

22.-28. juni 2021 arrangerte DNT Indre Østfold tur til Rondane. Turlederne Marit og Anne hadde med seg 13 flotte deltakere på tur i det vakre og varierte fjellterrenget, med frodige seterdaler, majestetiske topper og langstrakte vidder!

15 turklare fjellvandrere møttes på Oslo S for en ukes fottur gjennom Rondane. Etter transport med både tog og buss ble vi satt av ved Straumbu. På mosekledd grunn og furumoer, og med flott utsikt til Høgronden og Alvdal Vestfjell tuslet vi inn til Bjørnhollia. Sola varmet i hytteveggen og kald drikke ble fortært før vi fikk en nydelig hjemmelaget 3-retters middag.

Neste dag opprant med sol og shortsvær. Vi fulgte Illmannåe vestover Illmanndalen gjennom en del moreneur, og etter hvert dukket det opp små vann som perler på en snor. Det lå fortsatt igjen noen snøfonner som vi måtte krysse. Etter drøyt 13 km var vi framme på Rondvassbu, hvor noen benyttet det fine været til en dukkert i Rondvatnet.

Tredje dagen gikk turen over Rondhalsen til Dørålseter. På toppen av Rondhalsen hadde vi fantastisk utsikt til mange av Rondetoppene. Stien slynget seg bratt ned fra Rondhalsen til den flatet ut i Rondvassdalen. Deretter fulgte vi Bergedalen fram til Øvre Dørålseter, totalt ca 18 km.

Dag 4 var satt av til en topptur eller en hviledag på hytta. 8 sprekinger tok utfordringen og la i vei for å bestige Høgronden 2.115 moh.; til tross for grått vær og tåke på toppene. Lykken står den kjekke bi heter det, og da de stod på toppen lettet tåka og de fikk en fantastisk og vel fortjent utsikt !

På dag 5 våknet vi atter til solskinn. Perfekt vær for å gå ura gjennom den trange Dørålglupen. Det er litt som å være på en annen planet når man går gjennom «glupen». En smal passasje bestående av uhorvelige mengder med stein. Men utrolig fascinerende ! Vel gjennom glupen tok vi en lang matpause i finværet, før vi startet på siste etappe gjennom Haverdalen til idylliske Haverdalseter, totalt ca 14 km. Myggen var intens, så det ble satt høyt tempo gjennom småskogen. Rømmegrøt og spekemat til middag falt i smak hos de fleste. Vår gruppe var eneste besøkende på hytta, så det var god stemning og selskapsleker i peisestua på kvelden.

Rømmevafler til frokost ga godt grunnlag for siste etappe som gikk til Grimsdalen. Nydelig vær og litt roligere og mer viddepreget landskap i dag. Vi passerte flere fangstgraver for rein, og observerte meteorkrater ved Storberget hvor vi tok en lang lunsj før vi startet nedstigningen til rasteplassen i Grimsdalen. Noen rakk en kjapp tur opp til Grimsdalshytta mens vi ventet på taxi som skulle kjøre oss til Dombås Hotell for  siste middag og overnatting.

En rolig morgen på dag 7 med lang frokost og litt sightseeing på Dombås før hjemtur med tog til Oslo S hvor det var takk og farvel til nye turvenner !

Se bilder fra turen her!