Frøne er åpnet og klar til bruk

Lørdag 25.9.2021, en varm og flott høstdag, etter halvannet år med nær 5000 dugnadstimer - ble FRØNE i Rakkestad, vår nye hytte, offisielt åpnet.

Vår Styreleder Per Vidar Pedersen ønsket velkommen. Daglig leder i DNT IØ, Kjersti Berg Sandvik, takket dugnadsgjengen, hver og en ved navn, for en formidabel innsats. Hun kom videre inn på at kostnadene for et slikt prosjekt kan være vanskelige å beregne. Det ble anslått både 400 og 800 000, men prosjektet endte opp med summen av anslagene, 1,2 mill. kroner.

Klipping av snorene inn til hytta, det var to, ble gjort i fellesskap av DNTs generalsekretær Dag Terje Klarp Solvang og Stian Slotterøy Johnsen fra Frivillighet Norge. I sine lykkeønskningstaler kom de begge inn på betydningen av det frivillige arbeidet som er nedlagt, og viktigheten av å ta vare på kulturhistorien - samtidig som en åpner friluftslivet for flere grupper. Frøne er tilrettelagt for rullestolbrukere, og det er vei helt fram til hytta..

Frøne, en husmannsplass fra 1700-tallet, ble fraflyttet i 1974. Grethe Torstensen fra Rakkestad kommune, var klar på at uten den frivillige innsatsen fra DNT IØ, ville stedets nær 50-årige forfall ikke vært mulig å reversere med offentlige midler. Rakkestad kommune var derfor svært fornøyd med å ha gitt oss en 40-års avtale om bruk av Frøne.

Etter at det formelle ved åpningen var gjort, ble det servert spekemat med tilbehør og grillpølser til de nær 200 oppmøtte. I bakgrunnen spilte trekkspillgruppa «Svingen 2rader».

Utvendig har Frøne gjenoppstått som en velholdt husmannsplass. Innvendig er det vakkert og idyllisk. Det mest spesielle er de 5 «sovebåsene» i 2. etasje. En god madrassbredde på 120 cm gir rom for 2 bekjente i samme bås – om ønskelig. I 1. etasje er det 3 senger. I en av disse er det også god plass til 2 venner.

Det er fortsatt litt arbeid som gjenstår på låven/fjøset og en gammen utedo skal fjernes, men med den dugnadsgjengen vi har i Rakkestad, vil dette bli vel tatt hånd om.

Det er flere ord som svirrer etter en slik nydelig dag, men de mest fremtredende er: FLOTT og IMPONERENDE!

Fred Larsen

Se bildene​​​​​​​

Skrevet av Fred L. Larsen 28. september 2021