Nytt turmål åpnet i Rakkestad

Fiskeørnen svevde majestetisk over Store Tjæra mens fylkesordfører Ole Haabeth klippet snoren for bygdas nye turmål.


Rundt 850 dugnadstimer og 6,5 tonn med materialer har blitt lagt ned ved Store Tjæra det siste halvåret. Fredag18. august 2017 ble gapahuken offisielt åpnet av fylkesordfører Ole Haabeth, som var mektig imponert over hva DNT Indre Østfold har fått til med midlene fra fylkeskommunen.

«Vi er så takknemlige for midlene vi fikk og ikke minst over den enorme dugnadsinnsatsen som har blitt lagt ned. Vi har hatt tolv frivillige i sving dette halvåret, som har lagt ned over 850 dugnadstimer. Vi har også fått god hjelp av Halvard Berg som snekker og rådgiver» forteller nestleder i DNT Indre Østfold, Per Vidar Pedersen, som også retter en takk til grunneierne.

Ros fra ordføreren

På godt merkede stier og over en flott, ny bro kunne turlystne ta turen til Store Tjæra fredag formiddag for å ta del av den offisielle åpningen. På plass var rundt tjue personer, alt fra grunneierne, representanter fra fylkeskommunen, dugnadsarbeidere til Rakkestad-ordfører Ellen Solbrække. 

«Det er et fantastisk sted» skryter Solbrække til Rakkestad Avis.

Hun roser det lokale turlaget opp i skyene og takker dem for at de har bidratt med å gjøre bygda til et mekka for turlystne. «Det er en enormt god dugnadsinnsats som beriker hele bygda. Vi har et ansvar for folkehelse og dette er et eksempel på tilrettelegging for at folk skal få en flott opplevelse ute i skogen. Det er viktig å ha gode turmål her i Rakkestad. Man går sjelden på tur uten å ha et mål, og nå har vi fått et nytt, flott sted å vandre til. Stien er tilrettelagt alle. Det er tilgjengelig brønnvann, utedo og bålpanne hvor folk kan grille. Til og med badetrapp ned til elven» sier hun.

Flere ut i Fjella

Gapahuken er også lett tilgjengelig. Parkerer du ved Korperudmoen er det fem kilometer med sykkel på en hard grusvei før du må gå 450 meter på en tydelig merket sti. Velger du å gå inn fra Eidsbergsiden, kommer du til gapahuken etter en times gange fra Lundeveien, forklarer Pedersen.

Målet for Pedersen og de andre i DNT Indre Østfold er naturligvis å få enda flere ut i fjella. «Vi vet det er mange som har benyttet seg av gapahuken allerede og i gjesteboka ser vi at det er flere som har overnattet. Det er i alt en perfekt plass for alle og en plass som også inneholder en god del historikk» forteller han.

Historien fikk de oppmøtte servert av «Fjellamannen» Svein Syversen som leste fra sin bok om Fjella-områdene i Indre Østfold. En bok som også ligger tilgjengelig ved gapahuken for alle som besøker den.

Av Marita Lundsrud Berg, Rakkestad Avis


F.h. nestleder DNT Indre Østfold, Per Vidar Pedersen, «Fjella-mann» Svein Syversen, ordfører Ellen Solbrække, dugnadsmann Tommy Nordli, fylkesordfører Ole Haabeth, Pål Jensen fra fylkeskommunen, Kjersti Berg Sandvik fra DNT, Andreas Lervik fra fylkeskommunen, Magnus Tøften Hoff fra DNT Ung og dugnadsarbeiderne Nils Harald Filtvedt og Torgeir Steen. Foto: Privat

Skrevet av Fred L. Larsen 19. august 2017